Javascript is required
NL flag of the Netherlands

#SCM2021 update: Pittige tweede etappe voor Vattenfall Solar Team [NL]

Press release
Steven Mitchell Tan
2021-10-27

De tweede dag van de zonnerace was met 548 kilometer de langste etappe van de race. Bovendien was het de zwaarste, met meerdere bergpassen en stijgingspercentages van 11 procent.

Vooraf was de vrees dat Nuna11 die steile hellingen niet in een keer zou kunnen bedwingen en een stop zou moeten inlassen onderweg. Maar de nieuw ontworpen motor controller bleek juist daar zijn waarde te bewijzen en de auto reed in een keer naar boven. Mede daardoor werd tijdens het eerste deel van de dag flink ingelopen op de concurrentie.

Na de bergen werd dat hoge tempo niet vastgehouden. Ondanks de uitbundige hoeveelheid zon, er was geen wolkje aan de hemel, koos het team ervoor om geen sprint te trekken naar de concurrentie, maar om energie te sparen voor de dagen die nog komen. Uiteindelijk finishte het team op ruime afstand van de etappewinnaar, Solar Team Twente. Team captain van het Vattenfall Solar Team Christiaan Wiers: “Het is belangrijk om als team te blijven presteren, en geen fouten te maken tijdens operaties. De concurrentie is ijzersterk, dit zijn wel de beste teams van de wereld. Alles moet samenkomen om mee te kunnen doen voor de winst.” 

Vandaag wacht de derde etappe. Startend in Merzouga rijden de zonneauto’s een route door de Sahara om weer in Merzouga te finishen. De beste teams zitten op dit moment nog dicht op elkaar. Daarom heeft de organisatie een extra stuk aan het parcours vastgeplakt. Op die manier hopen ze dat de onderlinge verschillen gaan oplopen. Wiers: “We blijven er hard aan werken om het maximale uit de auto te halen. Het blijft belangrijk om ons volledig te blijven focussen op punten waar we winst kunnen halen. The race ain’t over, until it's over.”