Javascript is required
NL

Marokko zet Nederland op rood: zonnerace in problemen door corona [NL]

Press release
Steven Mitchell Tan
2021-10-20

De coronapandemie was eerder dit jaar al aanleiding voor de organisatie van de World Solar Challenge in Australië om de race af te gelasten. De hele wereldtop staat normaal gesproken aan de start bij deze tweejaarlijkse race in Australië. Diverse topteams, waaronder het Vattenfall Solar Team, zijn daarom uitgeweken naar de Solar Challenge Morocco: een nieuwe race in Marokko. Daarmee wordt deze wedstrijd dit jaar beschouwd als het onofficiële WK zonneracen. Nu, minder dan een week voor de start, wordt dus ook de zonnerace in Marokko geraakt door corona.

Reactie Steven Mitchell Tan op beeld

Eerste meters van Nuna11 in Marokko

Voor het Vattenfall Solar Team lijkt de impact mee te vallen, zegt woordvoerder Steven Mitchell Tan: “We zijn een maand geleden al aangekomen met het voltallige team. We hebben onze zonneauto Nuna11 en alle teamprocessen uitgebreid kunnen testen, dus we zijn klaar voor de race. Het liefst hebben we daar natuurlijk onze teamcoach bij. Marc heeft bij eerdere zonneraces laten zien enorm van waarde te zijn.Laten we hopen dat deze maatregel verder geen impact heeft op de race zelf, en dat die gewoon volgens planning door kan gaan.”

Teamcoach Marc Lammers reist normaal gesproken komende zaterdag af naar Marokko, maar zijn vlucht is geannuleerd. Lammers reageert teleurgesteld, maar heeft vertrouwen in het team: "Natuurlijk ben ik er graag bij tijdens de race, maar afgelopen jaar heb ik ontdekt dat dit team zeer goed in staat is om zelfsturend te werken. We bekijken nu hoe ik mijn rol zo goed mogelijk op afstand kan invullen, bijvoorbeeld bij crisissituaties en in het coachen van de coureurs. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze de klus ook zonder mijn aanwezigheid in Marokko succesvol kunnen klaren."