Javascript is required
NL

#SCM2021 update: Vattenfall Solar Team tevreden met derde plek na intensieve eerste dag [NL]

Press release
Steven Mitchell Tan
2021-10-26

De eerste kilometers van de race stonden in het teken van het drukke verkeer in Agadir. Motoragenten zorgden er met gillende sirenes voor dat Nuna11 zonder al te veel vertraging door het verkeer kon worden geleid. Zodra de zonnewagen de stad had verlaten nam de verkeersdrukte snel af. De witgepleisterde villa’s van de stad maakten plaats voor huisjes in aardetinten gemaakt van steen en aangestampte aarde. Ook het landschap veranderde: al snel kwam de eerste bergpas in het vizier.

Zo snel mogelijk naar de bergen

Het Vattenfall Solar Team had zich voorgenomen om zo snel mogelijk richting de bergen te rijden. Op de steile en bochtige wegen is het tenslotte een stuk lastiger inhalen. Maar het waren de Belgische wereldkampioenen van Agoria die daarin het beste slaagde. Nog voor Nuna de stadsgrenzen van Agadir had verlaten zoefden de Belgen voorbij. Vervolgens wist het Vattenfall Solar Team even later de als eerste gestarte Groningers van Top Dutch Solar Racing in te halen. Daardoor bereikte het team alsnog als tweede de control stop, de verplichte pauze van vijftien minuten.

Steile hellingen en een kameel op de weg

Coureur Stijn van Muiden [uit Amsterdam]: “Het was best lastig om met Nuna door de bergen te rijden. Uiteraard vormen die steile hellingen een flinke belasting voor de motor. Bovendien was het wegdek niet overal even goed en maken de scherpe bochten het je ook lastig als bestuurder. Gelukkig is het ons gelukt om ons eigen plan te blijven volgen, ook al moesten we nog een keer stoppen voor een kameel op de weg.”

Wolkendek haalt veel zonlicht weg

Direct na de control stop veranderde het landschap in een steenwoestijn, met hier en daar een lage struik. Het Vattenfall Solar Team werd in die desolate omgeving ingehaald door Solar Team Twente en zodoende reed Nuna als derde het kampement in Zagora binnen. De gulle zon waar iedereen op had gerekend bleef de hele dag uit. Een wolkendek trok vanuit zee het binnenland in en geen van de teams slaagde erin om de bewolking voor te blijven. Welke invloed dat heeft op de hoeveelheid stroom die nog in de accu’s zit is onbekend. Om de concurrentie niet wijzer te maken doen de teams daarover geen uitspraken.

Vandaag wordt de zwaarste dag

Vandaag volgt de langste etappe van de race. Daarin moet opnieuw flink worden geklommen en wordt duidelijk of het ontwerp van Nuna is opgewassen tegen de uitdagingen van het Marokkaanse binnenland. Teamleider Wiers: “Vandaag hebben we de steilste stukken, waar zelfs een gewone auto nog moeite mee kan hebben. Maar met de ervaring die we gister hebben opgedaan in de bergen kijken we met vertrouwen uit naar de tweede etappe.”