Javascript is required
NL flag of the Netherlands

#SCM2021 update: Dag van de waarheid voor Jasper van Nuna11 [NL]

Press release
Steven Mitchell Tan
2021-10-26

In de vroege ochtendzon kort voor de start ijsbeert Jasper Insinger nog zenuwachtig heen en weer. Vandaag wachten een paar forse klimmen, waaronder het steilste stuk van de route. Of de auto die helling met een stijgingspercentage van elf procent gaat halen hangt met name af van de motorcontroller die hij helemaal zelf heeft ontworpen. Uitgangspunt: krachtig waar dat nodig is en zo efficiënt als mogelijk om over vijf dagen de beste prestatie neer te zetten. 

Nog een paar aanpassingen op basis van de racedata en dan…

Een jaar lang was Jasper onvermoeibaar bezig met het ontwerp van de elektromotor en ook gisteravond was hij nog tot laat bezig om de data van de eerste racedag te analyseren en de laatste aanpassingen te maken. Maar in de vroege ochtendzon van de Marokkaanse woestijn is het uur U aangebroken. Vandaag is het erop of eronder. Jasper: “We liggen derde en hebben dus twee konvooien in te halen. Bovendien zijn er steile bergpassen, dus het wordt echt een flinke uitdaging.”

Steil omhoog: kan Nuna dat aan?

Jasper is niet de enige van het Vattenfall Solar Team die de zenuwen voelt. De tweede etappe van de zonnerace is namelijk de zwaarste van allemaal. De rit voert van Zagora naar Merzouga. De eerste honderd kilometer voeren over goed aangelegde wegen langs verschillende pittoreske dorpjes, maar net buiten Ouaoumas gaat de weg opeens steil omhoog en klimt het in een paar kilometer naar de top op 1.546 meter hoogte. Zo’n klim vreet energie. Het team vreest dat de auto een tussenstop nodig zal hebben om de top te bereiken, om te voorkomen dat de motor oververhit raakt.

In één keer naar de top

Het Belgische Agoria, dat ‘s ochtends als eerste is gestart, passeert de top als eerste, een paar minuten later gevolgd door Solar Team Twente. Het Vattenfall Solar Team volgt op afstand, maar komt tot vreugde van het team wel in een keer boven, dus zonder tussenstop. Kort na de top wordt Jasper via de boordradio uitvoerig bedankt door de teamleiding: “Dit hebben we super gedaan in de bergen! Complimenten voor Jasper. En je hebt de weddenschap gewonnen hoor.” Wat de inzet van die weddenschap is, wordt op de boordradio niet geopenbaard.

Ook tijdens de tussenstop krijgt Jasper high fives van zijn teamleden. Zichtbaar opgelucht vertelt hij dat hij tijdens de klim vier schermen tegelijk in de gaten heeft gehouden. Toen het hoogste punt werd bereikt viel er een last van zijn schouders. “Het ging lekker, we zijn zonder problemen de bergen over gekomen. Ik ben heel erg tevreden met dit resultaat”, zegt hij terwijl hij alweer naar zijn volgauto loopt om de race te hervatten. In zijn tred zit een sprongetje dat verraadt hoe blij hij is dat zijn werk het afgelopen jaar niet voor niks was. 

Na de stralende ochtend lijkt het voor de rest van de dag gedaan met het mooie weer. Voor de middag wordt opnieuw bewolking voorspelt en mogelijk een drup regen. Dat betekent voor alle teams dat de energie-inkomsten van de zon veel lager zijn dan gewoonlijk.