Javascript is required
NL flag of the Netherlands

Van ‘vroem’ naar ‘zoef’, hoog tijd om ons beeld van een auto bij te stellen [NL]

Press release
Laurien de Vos
2021-09-09

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna, waarmee ze aan races meedoen en al zevenmaal wereldkampioen zijn geworden. Het team bezoekt regelmatig basisscholen om leerlingen enthousiast te krijgen voor techniek en ze te informeren over het belang van duurzaamheid. Teamlid Laurien de Vos: “Als wij met kinderen spreken, dan wordt het geluid van een auto door hen nog steeds omschreven als ‘vroem’. Maar onze auto en andere elektrische auto’s maken zo’n geluid niet meer. Heel ouderwets eigenlijk.”

Onderzoek bevestigt: beeld van auto’s hopeloos ouderwets

Onderzoek leerde dat het beeld dat de TU Delft-studenten kregen tijdens hun schoolbezoeken inderdaad klopt. Tijdens een enquête die de studenten door onderzoeksbureau DirectResearch lieten uitvoeren, bleek dat bijna tweederde van de ondervraagden het geluid van een auto associeert met het woord ‘vroem’. Slechts 3% noemt ‘zoef’ als het geluid van een auto. Bij dit laatste geluid wordt veel vaker gedacht aan snelheid, geruisloosheid en beweging.

Tijd voor verandering

Boeken spelen een belangrijke rol in het leerproces van kinderen, maar ook daar moet nog een grote vertaalslag gemaakt worden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten een wolkje uit de uitlaat typerend vindt voor een auto in een kinderboek. 99% van de Nederlanders geeft aan geen boek te kennen over of met duurzaam vervoer, zoals een elektrische auto. Een op de vier respondenten wil dat het beeld van auto’s meegaat met de tijd en een realistischer beeld geeft van de dag van vandaag.

Ouders en grootouders aan zet

Grootouders blijken het zelden over duurzaamheid te hebben met hun kleinkinderen. Ook ouders laten het onderwerp liever links liggen. Van hen zegt slechts 16% dat zij regelmatig met hun kinderen over duurzaamheid spreken. Laurien de Vos: “Dit percentage is wat ons betreft te laag. Met het Vattenfall Solar Team blijven we ons dan ook inzetten om ook kinderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid.”